ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤHΝ ΑΡΧΙΚΗ

Ιστορικό μνημείο ο Φάρος της Πλάκας - Αίτημα για αποχαρακτηρισμό της περιοχής

Φάρος της Πλάκας

Ιστορικό μνημείο ο Φάρος της Πλάκας - Αίτημα για αποχαρακτηρισμό της περιοχής

Ακρα Πλάκας, είναι το όνομα του κάβου, από όπου πήρε και το όνομά του ο φάρος. Πρόκειται για το βορειοανατολικότερο άκρο της Λήμνου. Η κατασκευή του φάρου έγινε το 1908 από Γάλλους, όταν το νησί ήταν ακόμη υπό Οθωμανική κατοχή (η απελευθέρωση έγινε το 1912). Το 1894 είχε γίνει μία πιο μικρή κατασκευή που «χτυπά» 45 μοίρες νοτιοανατολικά της προς την περιοχή Μέθωνες ή αλλιώς Χρυσή. Είναι μία βυθισμένη πολιτεία στο ακριτικό νησί.

Φάρος της Πλάκας

Ενας από τους σημαντικότερους φάρους στην Ελλάδα, βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, κοντά στο χωριό Πλάκα της Λήμνου σε ιδιαίτερα στρατηγική θέση. Aπέχει 11 ναυτικά μίλια από την Ίμβρο και ελάχιστα από τα Δαρδανέλια. Στα βόρεια του φάρου αυτού, είναι η Σαμοθράκη, σε απόσταση 22 ναυτικών μιλίων. Δυτικά είναι η νήσος Σιδερίτης, Σεργίτσι για τους ντόπιους, και το ύψωμα Βίγλα. «Απέναντι», ανατολικά είναι η νήσος Ιμβρος (11 ν.μ.), ενώ λίγο νοτιότερα είναι τα Δαρδανέλια. Ακόμη πιο νότια στα 34 ν.μ. είναι η Τένεδος. Φεύγοντας τα πλοία από την Αλεξανδρούπολη, περνώντας τη Σαμοθράκη, αμέσως το πρώτο φως που συναντούσαν ήταν ο φάρος της Πλάκας.

Τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής του Φάρου της Πλάκας στη Λήμνου ως στρατιωτική ζώνη, ζητά με επιστολή του στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης.

Ο Φάρος της Πλάκας, η αρχή λειτουργίας του οποίου τοποθετείται το 1912, αποτελεί ίσως ένα από τα πιο σημαντικά Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία της ευρύτερης περιοχής της Β. Ανατολικής Λήμνου. Η προσέλευση του κόσμου πέρυσι και φέτος κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, μας έδειξε ότι ο Φάρος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Πάγιο αίτημα των κατοίκων της Πλάκας είναι να λειτουργήσει ο Φάρος ως ένα ιστορικό μνημείο ανοιχτό για τον κόσμο με ελεύθερη είσοδο καθώς και ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής από στρατιωτική ζώνη, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πάλλης. Παράλληλα, το αίτημα αυτό συνδέεται και με τον παράλληλο χαρακτηρισμό του λιμανιού ως πύλη εισόδου έτσι ώστε να γίνει εφικτή η σύνδεση της Λήμνου με Ίμβρο και Σαμοθράκη.

«Η ικανοποίηση αυτών των δύο αιτημάτων, δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις ανάπτυξης της μέχρι σήμερα αδύναμης τοπικής οικονομίας. Είναι αυτονόητο πως η ύπαρξη του στρατιωτικού φυλακίου και ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως στρατιωτική ζώνη σε συνδυασμό με τη λειτουργία του ως παραθεριστικός προορισμός για τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, αποτελούν τους δυο βασικούς παράγοντες που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής. Να σημειωθεί ότι σήμερα η είσοδος στο χώρο επιτρέπεται κατόπιν ειδικής άδειας από το ΓΕΝ για επίσκεψη (εκτός της ημέρας του εορτασμού την 21/8 που η είσοδος είναι ελεύθερη)» τονίζει ο κ. Πάλλης.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤHΝ ΑΡΧΙΚΗ


ΚΥΡΙΑ ΣΕΛΙΔΑ
Ελληνικές τηλεκάρτες με φάρους
Ελληνικά γραμματόσημα με φάρους
Copyright © 2000-2016 All rights reserved Disclaimer DMCA.com Protection Status