ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤHΝ ΑΡΧΙΚΗ

Αναστηλώνεται ο πέτρινος φάρος της Μονεμβασιάς

ΦΑΡΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Οκτωβρίου του 2015

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Αναστηλώνεται και θα ξαναγίνει λειτουργικός ο φάρος της Μονεμβασίας, ένα ξεχωριστό διατηρητέο μνημείο που κατασκευάστηκε το 1896 έξω από τα τείχη του κάστρου. Ο πύργος του φάρου είναι επτά μέτρα και το εστιακό του ύψος φτάνει τα δεκαεπτά μέτρα, ενώ μέρος του φάρου έχει υποστεί μεγάλης έκτασης καταστροφές, με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικός.
Σε λίγες ημέρες θα εγκατασταθεί η μειοδότρια εργοληπτική κοινοπραξία, που ανέλαβε το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ το έργο θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Οκτωβρίου του 2015.
Στη μελέτη αναστήλωσης του φάρου, μεταξύ άλλων, προβλέπονται εργασίες για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και αποχέτευσης του φάρου, τοποθέτηση μικρής αυτόνομης μονάδας βιολογικού καθαρισμού, απομάκρυνση μεταγενέστερων προβληματικών επεμβάσεων στα νεώτερα κτήρια και δαπεδόστρωση του περιβάλλοντος χώρου. Επίσης, για την καλύτερη ανάδειξη και την πρόσβαση στο φάρο θα υπάρξει συνεργασία με την Ε' Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.


Ο φάρος της Μονεμβασίας βρίσκεται στο «πέτρινο καράβι» όπως συνήθιζε να αποκαλεί τον βράχο της Μονεμβασίας ο Γιάννης Ρίτσος, ή αλλιώς το Γιβραλτάρ της ανατολικής Μεσόγειου. Το υλικό δόμησης είναι η πέτρα, στοιχείο που κυριαρχεί σε αυτό το άκρο της Λακωνίας. Η πρόσβαση προς τον φάρο πραγματοποιείται μέσω της γέφυρας που συνδέει την λακωνική γη με τον βράχο.

Πηγή: Ναυτεμπορική - 20.10.2014

 


ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ


ΚΥΡΙΑ ΣΕΛΙΔΑ
Ελληνικές τηλεκάρτες με φάρους
Ελληνικά γραμματόσημα με φάρους
Copyright © 2000-2016 All rights reserved Disclaimer DMCA.com Protection Status